Vegyszermentes védelem az élősködők ellen!

Vegyszermentes védelem az élősködők ellen!

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én kifejezetten élvezem ezt kis lehűlést és úgy látom a kutyusaim is kicsit fellélegeztek a nagy hőség után. Ugyanakkor az időjárásról az is eszembe jutott, hogy hamarosan újult erővel fognak lecsapni a kullancsok és a bolhák és, hogy erről mindenképp szerettem volna mesélni nektek egy kicsit.

Visszatekintés

hőskorban, amikor én kutyázni kezdtem, különböző bolhaporok, bolhasamponok és bolhanyakörvek álltak rendelkezésre. Volt amelyik kicsit megbízhatóbb volt, mint a többi, de tökéletes védelmet egyik sem nyújtott. Később megjelentek a spray és a spot-on formátumok, ez utóbbiak különösen népszerűvé váltak egyszerű használatuknak köszönhetően. Így utólag szégyellem, de én sem gondoltam bele, hogy az ilyen spot-on készítmények bár külsőleg használjuk őket, ugyanúgy bekerülnek a kutyáink véráramába pár perccel a bőrre cseppentés után. És ezután jött el a legújabb vívmány: elég egyetlen ízesített tablettát adnunk a kutyánknak és 3 hónapig élvezhetjük az élősködők elleni védelmet.

A tabletta bár nem olcsó, de kényelmes mivel hosszútávú védelmet garantál, így nem csoda hogy gyorsan népszerűvé vált. Különböző fórumokon, ha szóba kerül az élősködők elleni védelem, szinte a gondos gazda definíciójává vált ha a tablettában adható szereket használja valaki.

Kiemelt előnye, hogy vegyszer nem kerül az állat bőrére, így kisgyermekes családokban gond nélkül használható.

Hátránya is van azonban ezeknek a tablettáknak, még pedig az, hogy nem rendelkeznek repellens hatással, azaz a kullancsnak bele kell fúródnia a kutya bőrébe, el kell kezdje a vérszívást ahhoz, hogy a gyógyszer hatására elpusztuljon. Ennek következtében a paraziták által terjesztett betegségek átvitelének lehetősége nem zárható ki‼️

És igen: három hónapig kipurcan minden vérszívó aki a kutyáink bundájába beköltözik, hiszen gyártói garancia szerint három hónapig kering ez a méreg a kutyáink véráramában.

Nem tudom te hogy vagy vele, de ez számomra elég ijesztő.

Védekezni muszáj

Félre ne értsetek, az élősködők elleni védekezés fontos és szükséges! Nekem is volt már sajnos babéziás több kutyám is, ez tényleg nem egy elhanyagolható veszély! Ugyanakkor azt gondolom érdemes mérlegelni, hogy valósan mennyire van kitéve a kutya az élősködőkkel való fertőződésnek? Milyen egyéb védekezés jöhet szóba? Ha csak egy-egy alkalommal van a kutyusodnak lehetősége bevetni magát dzsinzsába, akkor miért terhelnéd a szervezetét egész szezonban egy komoly vegyi fegyverrel?

Ha  egész évben a vadont járod a kutyusoddal és emiatt választod a tablettás vagy spot-on rovarriasztókat, akkor is segíthetsz kicsit kutyád májának kiválasztani a vegyszereket valamilyen máriatövist is tartalmazó táplálék kiegészítővel. A máriatövis hatásosságát számtalan tanulmány támasztja alá, és humán területen is népszerű gyógynövényről van szó.

Tartunk az üzletünkben máriatövis olajat is, de van poralakban egy remek készítménye a Rocketonak, ami kizárólag organikus alapanyagokból készül és a máriatövis mellett egyéb olyan gyógynövényeket is tartalmaz, amelyek még jobban erősítik a máj tisztitást.

Hogyan védem a kutyáimat?

Már sok éve bennem vannak a kételyek ezekkel az új, tablettás szerekkel szemben ezért én nem használom őket. Lényegesen macerásabb a természetes úton történő védekezés, de nem lehetetlen. Illetve mindezidáig macerás volt ... Történt ugyanis, hogy május elején belibbent az üzletünkbe egy hölgy egy  csodaszép Bedlington terrierrel és az iránt érdeklődött, hogy tud-e nálunk borostyán nyakörvet vásárolni a kutyusnak?😳



Igen, ez én szemem is elkerekedett ... Aztán a hölgy elmesélte, hogy ők már több éve használják az Amber Crown borostyán nyakörveket eredményesen és mivel a Bedlington terrierek amúgy is hajlamosak a májbetegségekre, ő ragaszkodik ahhoz, hogy amennyire csak lehetséges kizárja a méreganyagokat az életükből.  Hát így esett, hogy hamarosan megérkezett az első Amber Crown nyakörv szállítmány az üzletünkbe.

Azonnal el is kezdtük a nyakörveket használni, főképp mivel a korábbi évekkel ellentétben itthon a saját kertünkben is kullancs mászott a kutyáink szőrén, pedig előtte nem jártunk az erdőben. Nem mondom, hogy nem volt némi szkepticizmus bennünk, de így több hónap tesztelés után kijelenthetem, hogy bizony ezek a szép nyakörvek kiállták a próbát. Az az egy bosszant, hogy a Husky-k bundájában alig látszik, hogy milyen szép :)

Amit még a nyakörvek mellett megteszek a még tökéletesebb védelemért: egy kis desztillált vízbe csepegtetek illó olajokat (geránium, levendula, citromfű) és ezzel permetezem be a kutyáim bundáját séta előtt. Ennek hátránya, hogy 5-6 permetezés után kicsit tapadós lesz a szőrük, ilyenkor megfürdetem őket, de ilyenkor is a gerániumot és levendulát tartalmazó saját készítésű szappanunkat használom (tudom, hogy vegyszermentes, hiszen én csináltam :D ) Az illó olajokat csepegtethetitek hígítás nélkül egy bandanára (kendőre) is, és akkor nincs ragacsos bunda, viszont kutyusotokat körbe öleli a természetes olajok adta illatfelhő, amit ki nem állhatnak a vérszívók.

Spoiler: egyszer teszteltünk egy ultrahangos rovarriasztó készüléket (bár működött volna, de sajnos nem). A kullancs vígan sétálgatott a bekapcsolt készülék körül, de egy csepp levendulától hanyatt homlok menekült!

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.