Mindent a rágcsákról: hogyan kössük le a kutyánkat egy kis időre egészségesen

Mindent a rágcsákról: hogyan kössük le a kutyánkat egy kis időre egészségesen

Zia kutyám most lesz egy éves, és bár a törzskönyve alapján border collie, szerintem került bele némi hód is - a beceneve nem véletlenül "a faiparos" itthon. Bármikor örömmel kapható a tartós rágcsák tesztelésére (legalább addig sem a kerti széket aprítja tovább), úgyhogy első kézből írom most a tapasztalatainkat az elmúlt egy évben elfogyasztott tetemes mennyiségű rágcsáról. 

Szárított állati alkatrészek 

Szerencsére annyi féle van belőle, mint égen a csillag! A nyuszitól a kecskén át a marháig szinte bármilyen állat bármilyen része kapható megszárítva rágcsának. Ez azért szuper, mert mindenki tud olyat találni, ami passzol a kutyájához. Na de nézzük, miért jó még ilyeneket adni a kutyának?

  • mivel egy adott állatból vannak, allergiás kutyák eliminációs diétájába is illeszthetőek
  • teljesen natúr termékek, levegőn kiszárítva (a füstölt alkatrészek, csontok okozhatnak gyomor problémákat, én a szárított rágcsákat preferálom) 
  • különböző keménységűek és méretűek, minden kutyának találni megfelelőt
  • segít a mechanikai fogtisztításban (keménységtől függően)
  • lefoglalja a kutyát, segít kiélni a rágási vágyát (keménységtől függően)
  • sok fajtából lehet kapni szőrös változatot (nyúlfül, marhafül), a szőr a rostokhoz hasonlóan segíti a belek tisztítását

A teljesség igénye nélkül, nagyjából keménységi sorrendbe rendezve mégis miket kell elképzelni, mint szárított alkatrész:

szárított egész halak, szőrös/csupasz nyúlfül, nyúlbőr, bárányfejbőr, bárányfarok darabok, kecskefül, malacfül, marha nyakín, marhafül, bikacsök darabok, marhefejbőr, marhavállporc, marhagége, marha achilles ín, borjú pata, marha térdkalács, bárány lábszárcsont - az épp kapható változatokat itt tudjátok csekkolni. 

 
A szőrös nyúlfület csak néhány percig tart elfogyasztani, de így is mindig nagy sikere van. 
 

Churpi

Sokan nem is hallottak még a Churpiról - ez egy 100% természetes, kézzel készült sajtcsont igazából, a jak tejet picike sóval és lime lével felforralják és formára szárítják. Hallottunk már egy-két olyan kutyáról, akinek nem ízlett, de leginkább azt tapasztaljuk, hogy aki egyszer kipróbálja, az utána függő lesz! 

  • nem allergizál
  • minimális laktóz tartalma van csak, ami nem okoz gyomor problémát, glutén mentes
  • 2500 méter magasan készül a Himalájában, természetes hegyi füvet legelő jak és zebu tejből 
  • kalciumban gazdag
  • segíti a száj higiéniát a mechanikus fogtisztító hatásának köszönhetően 
  • nincs rossz szaga, miközben a kutya fogyasztja, lakás kompatibilis rágcsi

Több márka is árul "Churpit", de sajnos a minőségük erősen megkérdőjelezhető, néhányat szinte semeddig nem tart elrágcsálni, úgyhogy mi mindenképp az eredetit javasoljuk - amelyre 24 órás garanciát is vállal a forgalmazó. Itt találhatod meg őket. 

4 hónaposnál idősebb kutyáknak adható, és a kutyánknak megfelelő méret a rágás erősségétől függően napokig - hetekig kitart. 

Kávéfa és olívafa 

Szerintem a legtöbb embernek a kölyökkutyákról az mindenképp eszébe jut, hogy egy-két bútor lába vagy sarka áldozatul esik a fogváltás időszakának. A kutyák nagyon szeretnek rágni, és a fából készült dolgok általában tökéletesnek tűnnek erre. Én mindig azt vallom, hogy ha egy viselkedésről szeretnénk lenevelni a kutyánkat, kell neki egy másik alternatívát felajánlani ahhoz, hogy az eredeti elképzeléséből könnyebben engedjen. Itt jönnek képbe a rágófák! 

  • bár egy kis "koszt" csinál, ahogy felaprítódik, nincsen rossz szaga, ez is lakás kompatibilis 
  • teljesen természetes, nincsen kezelve vegyi anyagokkal 
  • mechanikailag segíti a fogtisztítást 
  • rágás erősségétől függ a tartóssága, néhány naptól néhány hónapig is eltarhat
  • ha a kutya lenyeli, nem okoz gyomor problémát, nem törik szilánkosra (ha túl sokat eszik meg belőle egyszerre, hányás előfordulhat, de ez kutyáknál természetes) 

 A kávéfa egy kicsit puhább fa, az olívafa egy kicsit keményebb (plusz enyhén át van itatva extra szűz olíva olajjal - de nem zsíroz semennyire!). Itt találhatóak meg. 

Az olívafát a csodaszép mintázata és a szuper illata igazán különlegessé teszi 

 

Rágógyökér 

Bár ez is növényi eredetű rágcsálnivaló, a rágóbotoktól külön vettem, mert egy kicsit más. Fenntartható módon, kézzel begyűjtött gyökér darab, amit nem kezelnek semmiféle vegyi anyaggal. Jóval tartósabb, mint rágófák, és bár ebből is leforgácsolódnak kisebb darabok, nálunk négy kutya mellett az első még nem fogyott el, pedig jó ideje megvan.

  • nincsen rossz szaga
  • kevesebb koszt csinál, mint a rágófák
  • ha a kutya lenyeli, nem okoz gyomor problémát, nem törik szilánkosra (ha túl sokat eszik meg belőle egyszerre, hányás előfordulhat, de ez kutyáknál természetes) 
  • nagyon tartós 

Itt tudjátok megnézni az 5 különböző méretben kapható rágógyökeret. 

Az eredeti fura alakjából mára egy nagy tömbbé lett faragva a gyökér.
 

Bivaly szarv 

Azoknak ajánlom a bivaly szarvat, akik nagyon tartós rágcsát keresnek, de nem mernek a keménysége miatt pl. agancsot adni a kutyájuknak. A szarv szaruból van, így puhább, mint az agancs, mégis legalább annyira sokáig tart elrágcsálni. A képen látható M-es méretű szarv még nem fogyott el 4 kutya mellett, pedig hónapok óta megvan. 

  • extra tartós
  • teljesen természetes
  • önmagában is szeretik a kutyák rágcsálni, de akár meg is tölthető valamivel
  • egy kis szaga van rágás közben, de nem erős

Fontos kiemelni, hogy ebből is több márka kapható, azonban a vásárláskor mindenképp nézzük meg, hogy hogyan volt a szennyeződésektől megtisztítva a szarv. Semmiképp sem javasoljuk azokat a rágcsákat, amelyek vegyi úton vannak tisztítva, ugyanis ezek beszívódhatnak a szarvba és így a kutyánk elfogyasztja a rágcsával együtt. A nálunk kapható Green & Wild's bivalyszarv kizárólag mechanikai eszközökkel van tisztítva, így 100% természetes! 

A kép készültekor ezt a szarvat több mint egy hónapja rágcsálta már Zia

Agancsok 

Az agancs nagyon megosztó rágcsa, ugyanis tényleg az egyik legkeményebb rágható állati alkatrész, és sokan tartanak attól, hogy nagyon koptatja a kutyák fogát. Én merem adni a kutyáimnak, de nincs állandóan elől. Több agancs elfogyott már nálunk az évek alatt, és egyik kutyának sincsen elkopva tőle a foga, szóval egészséges kutyának, rövidebb intervallumokra bátran adható. 

A boltban kaptunk már olyan visszajelzést is, hogy idős, foghibás kutya is nagyon szereti, azt gondolom ilyen esetben állatorvosi konzultáció javasolt előtte. 

Agancsból két féle van, a laposabb dámszarvas agancs, és a hosszúkás gímszarvas agancs. A dámszarvas agancs jóval puhább, gyorsabban elfogy, a gímszarvas agancs tartósabb, keményebb. Az agancs legértékesebb része a velő, ami telis-tele van vitaminnal és értékes ásványi anyagokkal. Éppen ezért, mivel a kutyák is ezt a részt szeretik a legjobban, a hosszúkás gímszarvas agancsból lehet kapni hosszában félbevágott változatot is. De az igazán hardcore rágóknak az egész gímszarvas agancsot javasoljuk. 

A nálunk kapható agancsok hullott agancsok és kizárólag legális forrásból származnak. Megtalálhatóak itt

Zia kedvenc rágcsája egyértelműen a dámszarvas agancs

 

Zárásnak még annyit tennék hozzá, hogy érdemes mindig tudatosan vásárolni a kutyáinknak. Rengeteg rosszabbnál rosszabb dolgot szeretnének megetetni a kutyákkal, mindenféle hangzatos marketing szövegekkel, szép dizájnnal, vagy olcsóbban/vagy nem, mint egy natúr, természetes termék, de mielőtt bekerül a kosárba, olvassuk el az összetevőket, leírást. Nem javasoljuk azokat a préselt, vegyileg fehérített, csont és egyéb formára alakított "bőr" rágcsákat, amelyek a legtöbb helyen kaphatóak, mert vegyi anyagokat tartalmazhatnak és a préselés-formázás miatt súlyos fulladásveszéllyel járnak. 

 

Fontos tudnivaló: 

Az általam felsorolt rágcsák mind egészségesek és kifejezetten jót tesznek a kutyáknak. Azonban nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a baj egy pillanat alatt megtörténhet, még akár a legpuhább nyúlfüllel is, a keményebb rágcsákkal meg pláne. Sosem szabad felügyelet nélkül hagyni kutyát rágcsálnivalóval, mert félrenyelheti, elakadhat, beakadhat a fogai közé, még a nem falánk kutyákkal is történhet egy pillanat alatt baj. 

Ha nem szeretnél a kutyádnak állati alkatrészeket adni bármilyen okból,  javasoljuk az erős rágású kutyáknak készült WestPaw játékokat, nagyon jól bírják a rágcsálást, nagyon tartósak, sok féle formában elérhetőek, és gyártói garancia van rájuk. 

Remélem, hogy tudtam segíteni a választásban!

Jó rágcsizást!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.