Maga, az ördög 🐓

Maga, az ördög 🐓

Tudjátok-e, hogy igazi unikum vagyunk mi Európában a csirkefóbiánkkal? 😉 Itthon szinte minden második kutyát csirkeallergiával diagnosztizál a gazdája, és úgy emlegeti a csirkét, mint magát az antikrisztust 🤣. Általános, hogy már a kölyök kutyának sem akarnak a gazdik csirkehúsból készült ételt adni, nehogy allergiás legyen. Mindeközben a nyugati határainkon túl értetlenül hallgatják a gazdik és az állatorvosok is a csirkeparánkat.

Ezzel szemben mi is a valódi helyzet?

A vakarózó, viszkető kutyák kb. egyharmada valamilyen környezeti allergiától szenved. Ezt okozhatják pollenek, tárolási atkák, penész, gomba, bolhanyál stb.

Más esetekben a viszketést valamilyen parazitózis okozza, például szőrtüszőatka, rühatka, fülatka, tetű vagy bolha.

Bakteriális vagy gombás bőrfertőzés, vagy bűzmirigy elzáródás is okozhat viszkető bőrtüneteket, sőt, a vese-, máj,- vagy cukorbeteg kutyák is gyakran erőteljesen vakaróznak.

Aztán vannak a pszichés, stresszes esetek, hiszen maga a nyalogatás is lehet egyfajta stressz jel. Ráadásul a lábnyalogatás lehet annak a jele is, hogy a kutya fájlalja az adott végtagot. Az sem ritka, hogy a kutya unalomból vakarja magát, hogy felhívja magára a figyelmet,

És akkor marad a vakarózó kutyák kb. 10%-a, ők a valódi táplálékallergiások és küzülük kerülnek ki a csirkeallergiás kutyák is. Magyarországi felmérés nem áll rendelkezésre, de Nyugat-európai adatok alapján a top 5 leginkább allergén alapanyag a marhahús, tejtermékek, csirkehús, szója és a glutén tartalmú gabonák.

A táplálék allergia szinte minden esetben az adott fehérjére alakul ki, így a fehérjétől megtisztított csirkezsír teljességgel vétlen akár a konkrét csirkeallergia esetén is.

Na de mit tegyünk, ha fenn áll a gyanú, hogy a kutyánk ténylegesen allergiás?

Mindenféleképpen egy állatorvosi vizittel érdemes kezdeni, viszont bármilyen egyértelműnek tűnhet, nem feltétlenül érdemes rögtön allergia tesztet csináltatni. Sajnos amilyen drágák ezek a tesztek, gyakran ugyanolyan megbízhatatlanok is. Ennek az az oka, hogy amikor egy kutya (vagy ember) allergiás valamire, és az allergia éppen tombol és tüneteket okoz, az immunrendszer ezerrel dolgozik azon, hogy legyűrje a problémát. Ez az erőteljes immunaktivitás a szervezetben úgy fog megmutatkozni a leleteken, mintha sok minden másra is allergiás lenne a kutyus, pedig legtöbb esetben ténylegesen csak egy, vagy maximum néhány allergén okozza a problémát. 

Az állatorvos segítségével először jobb kizárni az öszes feljebb említett problémát - parazitózis, gombás vagy bakteriális fertőzések, egyéb szervi problémák stb. Emellett érdemes körülnézni az otthonunkban: használtunk-e új mosószert vagy öblítőt a kutya ágyának mosásához? Használunk-e szoba illatosítót? Kapcsolatba kerülhetett-e a kutya más vegyszerekkel, allergizáló anyagokkal? Kapott- e a kutyus a közelmúltban oltást, féreghajtót vagy valamilyen parazita ellenes készítményt? Ha bármi ilyesmire gyanakodnánk, hagyjunk fel a használatával egy időre, és nézzük meg javulnak-e a panaszok. Fontos, hogy ha meg akarjuk találni a pontos okát a panaszoknak, egyszerre mindig csak egy dolgot szüntessünk meg.

Ha mindezek után is a táplálékra gyanakszunk, végezzünk el egy úgynevezett eliminációs diétát. Ugyanúgy, mint az imént említett kemikáliákkal, igyekezzünk kideríteni, hogy a kutya étrendjében mi okozhatja a problémát. húsféleségből kizárólag egy félével kezdjünk etetni (lehetőleg minél kevesebb összetevőből álló eledellel), és nézzük meg javulnak-e a panaszok. Hogyha megszűnnek a problémák, utána adjunk hozzá újabb húsféleséget vagy egyéb összetevőt, hogy lássuk, mitől kezdődnek el a tünetek ismét. 

Viszont, hogy tovább  bonyolítsuk a helyzetet, nem minden esetben a tápanyag maga a hibás, hanem annak minősége. És valószínűleg itt van a kutya elásva, amikor a csirkeallergia gyakoriságáról beszélünk. Gondoljunk csak bele, a csirke egyértelműen a legolcsóbb, emiatt a legelterjedtebb húsforrás. Főleg az a csirkehús ami agyongyógyszerezett, ketrecben nevelkedett csirkétől származik. Tehát még ha úgy is tűnik, hogy a csirke a ludas, érdemes lehet kipróbálni olyan tápot, amiben kizárólag friss, szabadtartásban nevelkedett, növekedési hormonoktól mentes csirke húsa található.

És  végezetül, hogy miért áldoztuk ezt a postot a csirkehús védelmére? Mert a csirke, ha jó forrásból származik, szuper tápanyag forrás, amely könnyen emészthető, így minden kutyának tökéletes választás lehet, bármilyen életkorban.

#csirkefrász #magaazantikrisztus #légyokos #tudatosgazdi

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.